RDW Kentekencheck

Met een RDW kentekencheck kunnen veel voertuig gegevens gecontroleerd worden. Niet alleen van uw auto, maar ook van uw motor, brommer, scooter of scootmobiel. Maar uiteraard ook die van uw buurman, zwager, of die asociale gast op de snelweg.

Naast de RDW Kentekencheck bestaan er ook vele andere mogelijkheden om een kenteken te checken. Deze zullen in een blogpost besproken worden.

De RDW Kentekencheck kunt u op de PC uitvoeren, maar ook op de iPhone, Ipad of Android telefoon. Dit geldt ook voor diverse andere kentekenchecks. Enorm handig wanneer u onderweg (niet onder het rijden) de gegevens van een auto wilt controleren / natrekken of wanneer u een nieuwe auto gaat aanschaffen. Al deze programma’s zullen in een afzonderlijk blogpost behandeld worden.

Welke informatie geeft de RDW Kentekencheck?

Wanneer u op de site van de RDW een kentekencheck uitvoert, kunt u de volgende gegevens van een auto vinden:

- Kenteken (logisch, deze heeft u immers net ingevoerd)
- Voertuigsoort (Het soort voertuig zoals geregistreerd in het kentekenregister)
- Merk (Het merk van het voertuig, zoals deze door de fabrikant is opgegeven)
- Handelsbenaming (Het model van het voertuig, door de fabrikant opgegeven. Tot en met 1995 werd de term ‘type’ op het kentekenbewijs gebruikt)
- Brandstof (de op het kentekenbewijs van het genoemde voertuig vermelde aanduiding van de brandstofsoort)
- Vervaldatum APK (Dit is de datum waarop de APK van het voertuig is vervallen. Op de vermelde datum moet uw voertuig goedgekeurd zijn)
- Datum aanvang tenaamstelling (De RDW registreert voor alle voertuigsoorten de datum waarop de laatste eigenaar in het kentekenregister is geregistreerd)
- BPM (Dit is een eenmalige belasting, welke moet worden betaald op het moment dat een personenauto, bestelauto of motorrijwiel voor het eerst wordt geregistreerd)

Via de overige tabs kan nog veel meer info gevonden worden over het bij de RDW gecheckte kenteken, zoals Eigenschappen, Verbruik en Historie.

Naast de site van de RDW zijn er nog diverse andere sites en Apps om een kentekencheck uit te voeren.

zaterdag 7 januari 2012

Brandstof besparen met de Fueles App

Gisteren kwam ik de app Fueless tegen, DE brandstofbespaar app van Het Nieuwe Rijden (volgens eigen zeggen dan). Aangezien ik toch al van plan was eens op het brandstofverbruik van mijn Kia te gaan letten, heb ik hem ook maar gelijk ge├»nstalleerd. De basis versie is tenslotte geheel gratis…..

Wat doet Fueless?

Fueless geeft u audio en visuele feedback op uw rijgedrag. Het zal wijzigingen voorspellen die u kunt maken op uw rijstijl om u te helpen brandstof te besparen.


De gratis versie (die ik dus heb geinstalleerd) wordt geleverd met 2 meters ingeschakeld:
  1. De Basis Meter geeft u een score voor hoe efficient u rijdt en uw gemiddelde brandstofverbruik (in l/100km) voor de huidige reis.
  2. De Brandstofbesparing Meter geeft u audio en visuele feedback over hoe goed u optrekt, remt en reist op snelheid. De Versnelling Meter adviseert welke versnelling je moet gebruiken.
Volgens de app zou je 15% brandstof kunnen besparen door de tips / aanwijzingen tijdens het rijden op te volgen.

De Test

De beoordelingen in de appstore liepen nogal uiteen, dus ik had geen idee wat ik van de app kon verwachten. Vanochtend heb ik de app dus zelf getest om te kijken hoe goed hij nou daadwerkelijk is. Ik ben vanuit het centrum van Apeldoorn naar Barneveld gereden. Een stukje stadsverkeer, een stukje buitenwegen en een flink stuk snelweg. Geheel tegen mijn gewoonte in, heb ik mij eens netjes aan de snelheid gehouden, met het volgende resultaat:

Hoewel ik een paar keer vrij stevig heb opgetrokken, heb ik verder heel constant gereden. Toch krijg ik een Reis Score van 44%. Dit zou dus betekenen dat ik niet constant genoeg rijd. Lijkt me erg vreemd, omdat ik daar toch echt wel op heb gelet. Wat me onder het rijden opviel, is dat je score al keldert op het moment dat je van je gas moet voor langzaam verkeer voor je (vaak Volvo’s, let maar eens op). Tja……ik kan hem wel vol van achteren rammen, maar of dat nou zo efficient is……….. 
Maar toegegeven, ik heb natuurlijk wel een aantal keer stevig opgetrokken en moest dus ook regelmatig afremmen voor stoplichten en ander verkeer. Op de snelweg wel een stuk minder, aangezien het zaterdagochtend is. Daarnaast was het behoorlijk bewolkt, dus misschien dat de GPS te veel schommelingen ziet in mijn rijgedrag, die er in werkelijkheid niet zijn.
Dan het brandstofverbruik….. 11,3 l/100km. Wat de omstandigheden ook zijn, dat klopt dus echt van geen kant! Mijn instant meter gaf op de snelweg continu een verbruik tussen 7,0 en 7,5 l/100km aan. Bovendien rijd ik op dit stuk normaal vaak rond de 150 op zaterdagochtend (lekker rustig op de weg) en is zelfs dan mijn verbruik maximaal 9,5 l/100km.
Zoals de RDW Kentekencheck aangaf, zou mijn Kia een gemiddeld verbruik van 6,5 l/100km moeten hebben. Niet dat ik dat zelf ooit heb gehaald (of zou halen), maar ook het brandstofverbruik in de stad is slechts 8,1 l/100km. Dit is een verbruik dat ik met normaal rijden ook zelf prima (gemiddeld) kan halen.

Eindoordeel

Een eindoordeel durf ik na 1 test nog niet te geven, maar de eerste bevindingen zijn nog niet best. Kleine afwijkingen kan ik me voorstellen, maar het verschil is wel enorm. Misschien dat het wat met de weersomstandigheden (bewolking) te maken heeft, dus vanmiddag (op de terugweg) zal ik de test nog eens herhalen. Inmiddels heb ik de instellingen wat aangepast, zodat ik onderweg de snelheid kan zien die de Fueless aangeeft. Wanneer die enorm schommelen, kan ik me de resultaten enigszins voorstellen.
Wordt dus vervolg!

De Terugweg (oftewel het Vervolg)

Nou, de Fueless App heb ik inmiddels verwijderd van mijn mobiele telefoon….. Op de terugweg heb ik hem aan een 2e test onderworpen, met bijna hetzelfde resultaat als ‘s ochtends; een brandstofverbruik van 11,1 l/100km. De snelheidsmeter gaf wel continu de juiste snelheid aan, dus het lag niet aan de bewolking Voor vertrek had ik ook de meter voor het brandstofverbruik in de auto gereset. Deze gaf aan het eind van de rit een verbruik van 7,3 l/100km, wat veel beter overeenkomt met de opgave volgens de RDW Kentekencheck.
Waarop de Feuless App het brandstofverbruik baseert, weet ik niet. Maar ik weet wel dat er geen z@k van klopt.